ΕΛΕΓΧΟΣ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗΣ

Στο ιατρείο πραγματοποείται δερματική αντίδραση Mantoux.
Χορηγείται ενδοδερμικά μικρή ποσότητα διαλύματος φυματίνης. Η φυματίνη (tuberculin) είναι το πρωτεϊνικό τμήμα του βακίλλου της φυματίωσης (φυματινοπρωτεΐνη).

Αν έχει προηγηθεί μόλυνση με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, τότε στο σημείο της ένεσης συγκεντρώνονται ειδικά κύτταρα και απελευθερώνονται συγκεκριμένες ουσίες που προκαλούν την εμφάνιση σκληρότητας στο δέρμα. Η ανάγνωση της εξέτασης γίνεται μετά από 48 με 72 ώρες και αξιολογείται το μέγεθος της σκληρότητας του δέρματος και όχι η ερυθρότητα. Μια θετική εξέταση δε σημαίνει απαραίτητα ότι το άτομο πάσχει από ενεργό φυματίωση. 

Η εμφάνισή της σχετίζεται με την έκθεση και μόλυνση με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης και με την παραμονή ζώντων βακίλων στον οργανισμό. Τα άτομα αυτά δε μεταδίδουν τη νόσο, αλλά αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν ενεργό φυματίωση κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Συνήθως τα περισσότερα άτομα που δεν εμφανίζουν διαταραχές του ανοσοποιητικού τους συστήματος δεν θα αναπτύξουν τη νόσο.

Με βάση το αποτέλεσμα της φυματινοαντίδρασης (Mantoux), το ιστορικό , την κλινική εξέταση, την ακτινογραφία θώρακος ο ειδικός Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος θα σας προτείνει περαιτέρω εξετάσεις όπου αυτό απαιτείται και αναλόγως θα κρίνει αν θα χορηγηθεί ή όχι θεραπεία,την διάρκεια της και το είδος της συνιστώμενης θεραπείας.