ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΣΘΜΑΤΟΣ
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΘΜΑ.
Το άσθμα είναι μια ετερογενής νόσος που συνήθως χαρακτηρίζεται από την παρουσία χρόνιας φλεγμονής των αεραγωγών που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες και καθορίζεται από την συνύπαρξη περιορισμού της εκπνευστικής ροής ταυτόχρονα με την παρουσία συμβατών αναπνευστικών συμπτωμάτων που δεν είναι σταθερά αλλά μεταβάλλονται σε ένταση στην πορεία του χρόνου, παρουσιάζουν διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα ή ανάλογα με την εποχή (π.χ. πιο έντονα την άνοιξη) ή συνδέονται με κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα του ασθενούς (π.χ. κάπνισμα, άθληση, χρήση αρωματικών ουσιών κτλ.). Το βρογχικό άσθμα διακρίνεται από πολλούς κλινικούς φαινότυπους. Μπορεί κανείς να διακρίνει αρχικά το άσθμα σε αλλεργικό και μη αλλεργικό. Μπορεί επίσης να σχετίζεται με συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, η εργασία, η έμμηνος ρύση ή η ευαισθησία στην ασπιρίνη. Επιπρόσθετα, μπορεί να διακριθεί σε ήπιο, μέτριο ή σοβαρό άσθμα. Χαρακτηρίζεται από επανειλημμένα επεισόδια συρίττουσας αναπνοής (το λεγόμενο «σφύριγμα» ή «γατάκια»), δύσπνοια, αίσθημα βάρους ή σφίξιμο στο στήθος και παροξυσμούς βήχα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι πιο έντονα κάποιες στιγμές ιδιαίτερα κατά τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες. Στην Ελλάδα το άσθμα επηρεάζει καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη της σωστής και έγκαιρης διάγνωσης της νόσου.
Το συμβατό ιστορικό, η κλινική εικόνα του ασθενούς στο χρόνο και επιπλέον εξειδικευμένες εξετάσεις που συμβάλλουν καθοριστικά στην διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση του άσθματος πραγματοποιούνται στο ιατρείο μας για ενήλικες και παιδιά.
1) Η σπιρομέτρηση. Συγκεκριμένα η σπιρομέτρηση είναι μια εύκολη, ανώδυνη εξέταση που όλοι οι ασθενείς ανεξαρτήτου ηλικίας, μικροί και μεγάλοι, μπορούν να κάνουν και με την οποία μπορεί να μετρηθεί η ταχύτητα και η ποσότητα του αέρα που περνάει μέσα από τους βρόγχους όταν κανείς εκπνεύσει δυνατά. Οι πληροφορίες που δίνει η εξέταση αυτή στον ειδικό πνευμονολόγο είναι εξαιρετικά σημαντικές τόσο στη διάγνωση όσο και στην παρακολούθηση του άσθματος. Ειδικά στα παιδιά η σπιρομέτρηση γίνεται με τη βοήθεια κινουμένων σχεδίων, εκεί που η ιατρική πράξη γίνεται παιχνίδι.
2) Συσκευή μέτρησης της μέγιστης εκπνευστικής ταχύτητας ροής (PEFR) και στο σπίτι βοηθά στην έγκυρη διάγνωση του άσθματος
3) Συσκευή μέτρησης εκπνεόμενου μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ). Εύκολη, ανώδυνη εξέταση, η έξυπνη διαγνωστική αυτή συσκευή παρέχει την δυνατότητα ανίχνευσης της αλλεργικής φλεγμονής στους αεραγωγούς και συνεπώς την διάγνωση του άσθματος ακόμη και σε άτομα με φυσιολογική σπιρομέτρηση, επιτρέπει τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας της θεραπείας δηλαδή την ανάγκη για αύξηση ή μείωση της θεραπείας,προβλέπει την επιδείνωση και επικείμενη παρόξυνση του άσθματος ώστε να προσαρμοστεί αναλόγως η θεραπεία και να αποτραπεί μια πιθανή εισαγωγή στο νοσοκομείο.
4) Στην περιπτωση διάγνωσης αλλεργικού άσθματος και όπου απαιτείται γίνεται αναζήτηση των υπευθύνων αλλεργιογόνων με την χρήση δερματικών τεστ ή εξειδικευμένων διαγνωστικών εξετάσεων αίματος (RAST test). Και οι δύο μέθοδοι συνιστώνται από τις κατευθυντήριες οδηγίες και έχουν παρόμοια διαγνωστική αξία από άποψη ευαισθησίας και ειδικότητας. Η εξέταση αίματος έχει πολύ υψηλή εξειδίκευση, καθώς συνδέεται με την ειδική ανοσοσφαιρίνη IgE, και είναι εξαιρετικά πιο ευαίσθητη, σε σύγκριση με τις υποδόριες δοκιμές. Σε γενικές γραμμές, η μέθοδος της δοκιμής αίματος έναντι της ευαισθησίας με δερματικό έλεγχο έχει το μεγάλο πλεονέκτημα ότι δεν είναι πάντα απαραίτητο να σταματήσετε την αντιισταμινική αγωγή και αν υπάρχει έκζεμα η δοκιμασία αλλεργίας μπορεί να γίνει, ενώ του δέρματος, όχι πάντα.