Από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησαν το ηλεκτρονικά τσιγάρα (e-igarettes) υπάρχει αμφιβολία και σκεπτικισμός από τον επιστημονικό κόσμο σχετικά με την ασφάλεια τους. Σήμερα καθώς η χρήση τους αυξάνεται και μάλιστα ιδιαίτερα σε παιδιά και νέους ενήλικες, υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία αφού πλέον έχουμε επιβεβαιωμένους θανάτους που αποδίδονται στη χρήση των  e-cigarettes. Και μάλιστα υπάρχουν συνεχώς αυξανόμενες πληροφορίες που μας δείχνουν ότι ακόμα και σύντομης χρονικής διάρκειας χρήση τους μπορεί να οδηγήσει τους χρήστες τους στο νοσοκομείο με σοβαρότατα αναπνευστικά προβλήματα τα οποία μπορεί να αποβούν και μοιραία ή να είναι τέτοιας βαρύτητας ώστε να απαιτηθεί νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η νοσολογική αυτή οντότητα έχει μελετηθεί εντατικά από τους ειδικούς μετά την παρατήρηση ότι εμφανίζονται συχνά τέτοια κρούσματα, περιγράφεται με τον όρο VAPI (Vaping Associated Pullmonary Illness = Πνευμονική Νόσος που σχετίζεται με το Άτμισμα, ή αλλιώς Πνεύμονας Ατμιστή). Είναι μια νόσος η οποία πρόσφατα αναγνωρίσθηκε και έχει περιγραφεί  με σαφήνεια καθώς εμφανίζει συγκεκριμένα πρότυπα πνευμονικής βλάβης τα οποία περιγράφονται τόσο απεικονιστικά όσο και ιστολογικά. Η νόσος αυτή παρατηρείται  κυρίως στους ατμιστές που χρησιμοποιούν διαλύματα καναββοειδών ή/και νικοτίνης, αναφέρεται όμως  και μετά από χρήση άλλων αρωματικών διαλυμάτων σε ποσοστό που φτάνει το 25% των περιπτώσεων. Ο μηχανισμός εμφάνισης της βλάβης αυτής δεν είναι ακόμα απόλυτα γνωστός αλλά γίνονται εντατικές μελέτες και σύντομα αναμένεται να έχουμε απαντήσεις. Το θέμα μάλιστα έχει πάρει τέτοια έκταση ώστε η Αμερικάνικη Πνευμονολογική Εταιρεία εξέδωσε έκτακτη προειδοποίηση ενημερώνοντας το κοινό ότι οι ατμιστές που εμφανίζουν δύσπνοια, πυρετό, βήχα, εμέτους, διάρροια, ζαλάδα, πόνο στο στήθος θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα στο γιατρό τους καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανίζουν VAPI.

Παράλληλα συνιστά:

  • Αποφυγή χρήσης e-cigarettes
  • Τόσο οι συσκευές όσο και τα διαλύματα που χρησιμοποιούνται στα e-cigarettes θα πρέπει να φυλάγονται μακριά από παιδιά
  • Να μην επιτρέπεται η χρήση στο σπίτι και το αυτοκίνητο
  • Ενημέρωση των παιδιών για τους κινδύνους από τον εθισμό στη νικοτίνη και την χρήση των e-cigarettes
  • Επειδή τα παιδιά μαθαίνουν από αυτό που βλέπουν, οι γονείς πρέπει να δίνουν το «καλό παράδειγμα» όντας μη καπνιστές/ ατμιστές
  • Για την διακοπή καπνίσματος/ ατμίσματος οι χρήστες να απευθύνονται στα εξειδικευμένα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος όπου μπορούν να πάρουν ασφαλείς και αποτελεσματικές οδηγίες για την απεξάρτηση από τη νικοτίνη.

Θα πρέπει επομένως να γίνει σαφές ότι τόσο το κάπνισμα όσο και οι εναλλακτικές μορφές καπνίσματος είναι επιβλαβή για την υγεία και μοναδικός στόχος θα πρέπει να είναι η διακοπή κάθε μορφής καπνίσματος. Αν για να κατανοήσουμε το πόσο βλαβερό είναι το τσιγάρο μας πήρε περισσότερο από 50 χρόνια, είναι στο χέρι μας να καταλάβουμε ότι όσες πληροφορίες έχουμε ήδη στα χέρια μας είναι παραπάνω από αρκετές για να αποτελέσουν έναυσμα για να καταλάβουμε ότι το  e-cigarette δεν είναι καθόλου αθώο. Τέλος οι εναλλακτικές μορφές καπνίσματος δεν αποτελούν τρόπο διακοπής καπνίσματος πουθενά στον κόσμο και ο μόνος ασφαλής, επιστημονικός και αποτελεσματικός τρόπος είναι η συμμετοχή στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος που λειτουργούν στις Πνευμονολογικές Κλινικές και στα Ιατρεία των πνευμονολόγων.