Μύθος #1 Η γρίπη είναι απλά μια ενόχληση και το εμβόλιο δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό.

Αλήθεια: Η γρίπη είναι μία σοβαρή ασθένεια και σκοτώνει περίπου 300.000-500.000 κόσμο κάθε χρόνο παγκοσμίως. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι έγκυες, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι με επιβαρυμένη υγεία, καθώς και τα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν και να πεθάνουν. Με τον εμβολιασμό κατά της γρίπης μειώνεται το κόστος της ιατρικής περίθαλψης και νοσηλείας καθώς και οι ώρες που χάνονται από την εργασία και το σχολείο. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τις πιθανότητές σου για βαριά γρίπη και για μετάδοση της νόσου στους άλλους.

Μύθος #2 Τσιγαρόβηχας

Αλήθεια: Ο τσιγαρόβηχας ΔΕΝ είναι κάτι το φυσιολογικό.Οφείλεται στον ερεθισμό των πνευμόνων από τον καπνό με αποτέλεσμα να παράγονται φλέματα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φλέματα αυτά μαζεύονται και αποβάλλονται το πρωί μετά το ξύπνημα. Αυτό όμως συνήθως αποτελεί μία ισχυρή ένδειξη ότι κάτι πιο σοβαρό μπορεί να έχει ξεκινήσει όπως είναι η χρόνια βρογχίτιδα η οποία μπορεί να εξελιχθεί στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Σε αυτήν την περίπτωση η επίσκεψη σε πνευμονολόγο με στόχο τη διακοπή του καπνίσματος και η διενέργεια σπιρομέτρησης είναι απαραίτητη.

Μύθος #3 Για να ανακουφίστούμε από τον βήχα μπορούμε να πάρουμε αντιβηχικό σιρόπι.

Αλήθεια: Το αντιβηχικό σιρόπι τα τελευταία χρόνια πλέον έχει «κοπεί» μαχαίρι, καθώς έρευνες έδειξαν δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτού του είδους τα φάρμακα βοηθούν στην αντιμετώπιση του βήχα ενώ παράλληλα η κωδεΐνη που περιέχουν μπορεί να συνδέεται με παρενέργειες. Μάλιστα, για το αντιβηχικό σιρόπι οι ειδικοί τονίζουν πλέον ότι αντενδείκνυται χωρίς συνταγή ιατρού διότι καλύπτει την αιτία του βήχα και αυτό μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο για την έκβαση της ασθένειας, πχ ένας επίμονος βήχας που να καλύπτει άτυπη πνευμονία. Το καλύτερο «αντιβηχικό» σε απλές ιογενείς καταστάσεις είναι η κατανάλωση πολλών υγρών που απομακρύνουν τις βλέννες και τις εκκρίσεις καθώς και η χορήγηση ορού μύτης που επίσης βοηθά να καθαρίσει το αναπνευστικό σύστημα, όπου κρύβεται συνήθως η αιτία του βήχα.

 Μύθος #4 Τα εισπνεόμενα φάρμακα είναι αντιβηχικά και κάνουν για κάθε βήχα.

Αλήθεια: Φυσικά όχι. Τα εισπνεόμενα φάρμακα δεν έχουν αντιβηχική αλλά βρογχοδιασταλτική δράση, βοηθούν δηλαδή στο άνοιγμα των βρόγχων και στην παροχέτευση βλέννας η οποία παράγεται άφθονη σε μια λοίμωξη του αναπνευστικού,αποφρακτικά νοσήματα κ.α. Στην έναρξη της ίωσης ο βήχας οφείλεται κυρίως σε ερεθισμό των αεροφόρων οδών από τη ρινική καταρροή. Απαιτείται εκτίμηση απο τον εδικό ιατρό για χρήση ή μη των εισπνεόμενων φαρμάκων βάσει της κλινικής εικόνας και κατάστασης.

Μύθος #5 Το κρύο προκαλεί ασθένειες

Αλήθεια: Το κρύο καθαυτό δεν προκαλεί ούτε συνάχι, ούτε πονόλαιμο, ούτε βήχα, ούτε πυρετό, δημιουργεί όμως κατάλληλες συνθήκες για να «εγκατασταθούν» στον οργανισμό ιοί και να εκδηλωθούν κοινά κρυολογήματα και γρίπη. Συγκεκριμένα, με την πτώση της θερμοκρα­σίας ελαττώνεται η άμυνα του οργανισμού και ο οργανισμός γίνεται ευάλωτος στους ιούς που υπάρχουν γύρω του.
Προτιμούμε ζεστή ένδυση και αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους με συνωστισμό, εκεί η μετάδοσή τους από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι ευκολότερη.