ΙΑΤΡΕΙΟ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Στη χώρα μας υπάρχει οργανωμένη δυνατότητα βοήθειας στο καπνιστή που θέλει να κόψει το κάπνισμα. Αυτό μπορεί να γίνει με επιτυχία μέσα από το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος.

Η επιτυχία εξαρτάται από το κατά πόσο θα ενταχθείτε σε ένα οργανωμένο πρόγραμμα υποστήριξης, από το αν θα ακολουθήσετε την θεραπεία φαρμακευτική ή και ψυχολογική υποστήριξη και από το διάρκεια της θεραπείας. Κάθε πρόγραμμα εξατομικεύεται στις ανάγκες του καθενός και ο εξειδικευμένος ιατρός μπορεί να λύσει κάθε απορία σας, να προτείνει λύση για κάθε περίπτωση ώστε τελικά να συναποφασίσετε για τον τρόπο διακοπής. Αρκεί να θέλετε πραγματικά να  προσπαθήσετε. Η θεραπεία που θα σας προτείνουμε μπορεί να περιλαμβάνει μόνο συμβουλευτική υποστήριξη και παρακολούθηση χωρίς φάρμακα ή αν κριθεί αναγκαίο να προταθεί ειδική για τη διακοπή καπνίσματος φαρμακευτική αγωγή. Τα υπάρχοντα φάρμακα είναι τα υποκατάστατα νικοτίνης, (αυτοκόλλητα, τσίχλες ή εισπνοές), η βαρενικλίνη και η βουπριοπιόνη. Όλα είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ και είναι αποτελεσματικά και ασφαλή. Η σύναψη μιας σχέσης αμεσότητας αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας του προγράμματος. Το ιατρείο μας συνεργάζεται και με ειδική ψυχολόγο σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητη η επιπλέον στήριξη στην προσπάθεια απεξάρτησης από το τσιγάρο.

 

Στα πλαίσια ελέγχου και υποστήριξης γίνεται μέτρηση του εκπνεόμενου μονοξειδίου του άνθρακα (CO). Το μονοξείδιο του άνθρακα (CO) είναι ένα προϊόν καύσης της οργανικής ύλης υπό συνθήκες περιορισμένης παροχής οξυγόνου. Οι κύριες πηγές παραγωγής του CO είναι ο καπνός του τσιγάρου, οι πυρκαγιές στα σπίτια, τα τζάκια και οι ξυλόσομπες, η εσωτερική καύση καυσαερίων των οχημάτων κ.α. Το κάπνισμα μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον ενεργητικό και παθητικό καπνιστή και ιδιαίτερα στην έγκυο και στο έμβρυο που κυοφορεί. Η χρόνια έκθεση σε CΟ μπορεί να προκαλέσει μόνιμα ήπια συμπτώματα όπως επίμονους πονοκεφάλους, ημικρανίες, σύγχυση, απώλεια μνήμης, ναυτία, εμετό, εύκολη κόπωση, δύσπνοια, βήχα, πνευμονία αλλά και άλλες σοβαρές μη αναστρέψιμες παθήσεις όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), πνευμονικό οίδημα, μειωμένη καρδιακή παροχή, υπόταση, καρδιακές αρρυθμίες, στεφανιαία νόσο, αρτηριοσκλήρυνση, ισχαιμία εγκεφάλου, κατάθλιψη και σοβαρές γενετικές ανωμαλίες και καρδιολογικά προβλήματα στα πρόωρα νεογνά. Πλέον με μία απλούστατη, γρήγορη, αναίμακτη και αξιόπιστη μέτρηση διάρκειας ενός λεπτού, μπορούμε να μετρήσουμε το CΟ στον εκπνεόμενο αέρα, το ποσοστό της καρβοξυαιμοσφαιρίνης του παιδιού, του ενήλικα καθώς επίσης και του εμβρύου. Η παραπάνω εξέταση μέτρησης του εκπνεόμενου CΟ κρίνεται απαραίτητη τόσο στους ενεργητικούς όσο και στους παθητικούς καπνιστές και απαραίτητη ακόμη στα πλαίσια του προγεννητικού ελέγχου στις εγκύους.

 

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας μετά την διακοπή του καπνίσματος

Σε 20 λεπτά οι παλμοί της καρδιάς σας και η πίεση θα μειωθούν,
Σε 24 ώρες θα επανέλθουν στο φυσιολογικό τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα,
Σε 2 ημέρες θα ξαναβρείτε την όσφρηση και τη γεύση σας,
Σε 2 εβδομάδες τα συμπτώματα από την εξάρτηση της νικοτίνης θα μειωθούν σημαντικά,
Σε 3 μήνες η λειτουργία των πνευμόνων θα βελτιωθεί,
Σε 12 μήνες ο κίνδυνος εμφράγματος θα μειωθεί κατά 50%.

ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΩ=ΖΩ=ΑΝΑΠΝΕΩ ΕΛΕΥΘΕΡΑ