ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ

Οι οξείες λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος περιλαμβάνουν την πνευμονία (λοίμωξη της κυψελίδας του πνεύμονα), καθώς επίσης και λοιμώξεις που επηρεάζουν τους αεραγωγούς, όπως η οξεία βρογχίτιδα και η βρογχιολίτιδα, η γρίπη και ο κοκκύτης. Αποτελούν κύρια αιτία ασθενειών και θανάτων σε παιδιά και ενήλικες ανά τον κόσμο.

 

ΟΞΕΙΑ ΒΡΟΓΧIΤΙΔΑ ΚΑΙ ΒΡΟΓΧΙΟΛIΤΙΔΑ 

 

Η οξεία βρογχίτιδα αποτελεί βραχεία λοίμωξη των αεραγωγών που επηρεάζει 30-50 άτομα σε κάθε 1.000 κάθε έτος. Το κύριο σύμπτωμα της οξείας βρογχίτιδας είναι ο βήχας που δεν μπορεί να εξηγηθεί από μια υπάρχουσα μακροχρόνια πάθηση των πνευμόνων. Το 90% σχεδόν των κρουσμάτων οξείας βρογχίτιδας σχετίζεται με ιούς όπως η γρίπη και ο ρινοϊός. Λιγότερο από 10% σχετίζεται με βακτήρια. Η βρογχιολίτιδα αποτελεί λοίμωξη των κατώτερων αεραγωγών η οποία επηρεάζει βρέφη και νήπια μικρότερα της ηλικίας των 2 ετών. Πρόκειται για την πιο κοινή αιτία εισαγωγής σε νοσοκομεία. Η βρογχιολίτιδα προκαλεί παρατεταμένα συμπτώματα συριγμού και βήχα, τα οποία διαρκούν εβδομάδες ακόμα και μήνες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Η βρογχιολίτιδα προκαλείται πιο συχνά από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

 

ΓΡIΠΗ

Η γρίπη εμφανίζεται σε ετήσιες επιδημίες και περιστασιακά πανδημίες, όπου η έξαρσή της καλύπτει μια ακόμα μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή. Οι πιο σοβαρές μορφές της λοίμωξης αυτής εμφανίζονται σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 65 ετών, παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και άτομα κάθε ηλικίας με συγκεκριμένες προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις.  Υπάρχουν αρκετές υποκρύπτουσες συνθήκες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω γρίπης. Μεταξύ αυτών είναι ο διαβήτης, καρδιακές, πνευμονικές και νευρολογικές νόσοι. Η συνήθης μορφή γρίπης μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως πυρετό, μυϊκούς πόνους, πονοκέφαλο, βήχα, πονόλαιμο και ρινική συμφόρηση. Σε περίπτωση που η λοίμωξη είναι πιο σοβαρή, μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία.

ΠΝΕΥΜΟΝIΑ 

Η πνευμονία αποτελεί λοίμωξη του πνεύμονα και την πιο συχνή αιτία θανάτου λόγω λοίμωξης σε Ευρώπη και ΗΠΑ.  Προκαλεί συμπτώματα για 3-4 εβδομάδες και είναι πιο κοινή σε πολύ νεαρά παιδιά και ηλικιωμένους ενήλικες. Όσοι πάσχουν από πνευμονία παρουσιάζουν βήχα σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό ή δύσπνοια χωρίς προφανή αιτία. Η πιο κοινή αιτία πνευμονίας σε ενήλικες είναι ένα βακτήριο που ονομάζεται στρεπτόκοκκος πνευμονίας. Οι ιοί μπορούν και αυτοί να προκαλέσουν πνευμονία, συνηθέστερα ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) σε μικρά παιδιά, και μερικές φορές η γρίπη.

Υπάρχουν τρεις τύποι πνευμονίας:

  • Πνευμονία της κοινότητας (CAP), από την οποία μολύνεται κάποιος μέσω επαφής με το λοιμώδες αίτιο στην καθημερινή ζωή
  • Νοσοκομειακή πνευμονία, από την οποία μολύνεται κάποιος έπειτα από κάποια χρονική περίοδο στο νοσοκομείο 
  • Πνευμονία του αναπνευστήρα (VAP), η οποία προκύπτει έπειτα από διαδικασία η οποία ονομάζεται ενδοτραχειακή διασωλήνωση, όταν εισάγεται σωλήνας στην τραχεία για να βοηθήσει ένα άτομο να αναπνεύσει

ΠΡΟΛΗΨΗ

  • Δεν αφήνουμε τα συμπτώματα να επηρεάσουν την καθημερινότητά μας, η έγκαιρη διάγνωση των παραπάνω παθήσεων από τον ειδικό ιατρό μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών και της νοσηρότητας. Στην πρόληψη των λοιμώξεων σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο εμβολιασμός. Ο εμβολιασμός κατά της πνευμονίας και της γρίπης πραγματοποιείται συνήθως σε ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι ή οι πολύ νέοι, οι οποίοι διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο, προστατεύοντάς τους από τις ασθένειες. Παράλληλα και η ορθή χρήση αντιβιοτικών είναι ζωτικής σημασίας για να πάψουν οι περιπτώσεις λοιμώξεων που είναι ανθεκτικές στη χρήση αυτών.