ΟΙ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ

Οι πνεύμονες είναι βασικά όργανα για τη ζωή, μας παρέχουν το οξυγόνο, το βασικό «καύσιμο» που δίνει ενέργεια στα κύτταρα και στους ιστούς μας για να ζούμε.Το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα (αναπνευστικά αέρια) διακινούνται με το αίμα από και προς τους πνεύμονες. Η αναπνοή είναι μία συνεχής λειτουργία, που περιλαμβάνει την εισπνοή, κατά την οποία εισέρχεται αέρας στους πνεύμονες (πρόσληψη οξυγόνου), και την εκπνοή, κατά την οποία εξέρχεται αέρας από τους πνεύμονες (αποβολή διοξειδίου του άνθρακα). Η διακίνηση του αέρα γίνεται δια μέσου κοιλοτήτων, σωλήνων και ανοιγμάτων, που αποτελούν την αεροφόρο οδό. Σε φυσιολογικές συνθήκες ένας άνθρωπος αναπνέει περίπου 6-8 λίτρα αέρα το λεπτό.

Ο αέρας εισέρχεται στους πνεύμονες από το στόμα και τη μύτη όπου φιλτράρεται και εφυγραίνεται και μέσω της τραχείας φτάνει στους βρόγχους. Οι βρόγχοι είναι ένα δίκτυο αεροφόρων οδών οι οποίοι διχοτομούνται περίπου 20 με 22 φορές και καταλήγουν σε περισσότερα από 1.000.000 τελικά βρογχιόλια τα οποία με τη σειρά τους διακλαδίζονται στους κυψελιδικούς πόρους και τις κυψελίδες. Στους πνεύμονες του ανθρώπου υπάρχουν 700 εκατομμύρια πνευμονικές κυψελίδες, οι οποίες έχουν συνολική επιφάνεια 70m2,τόση επιφάνεια έχει περίπου ένα γήπεδο αντισφαίρισης. Οι κυψελίδες περιβάλλονται από ένα δίκτυο αγγείων, που συνδέεται με τη καρδιά, και ονομάζονται πνευμονικά τριχοειδή (διακλαδώσεις της πνευμονικής αρτηρίας) τα οποία δέχονται το φτωχό σε οξυγόνο αίμα, το «καθαρίζουν» και το επιστρέφουν πλούσιο σε οξυγόνο με τις πνευμονικές φλέβες ξανά στην καρδιά και από εκεί μέσω της συστηματικής κυκλοφορίας στους ιστούς και τα κύτταρα. Αντιλαμβάνεται κανείς πως παθήσεις των πνευμόνων επηρεάζουν άμεσα και την λειτουργία της καρδιάς.

 

Οι πνεύμονες μας είναι το μοναδικό εσωτερικό όργανο του οργανισμού που έρχεται σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον αποτελώντας έτσι ευαίσθητα όργανα και ευάλωτα σε διάφορες ασθένειες που προκαλούνται από μικροοργανισμούς (ιοί,βακτήρια) όπως οι λοιμώξεις αναπνευστικού, η πνευμονία, η φυματίωση, η βρογχίτιδα, νοσήματα που οφείλονται σε εισπνοή τοξικών αερίων όπως ο καπνός του τσιγάρου προκαλώντας την 3η παγκοσμίως αιτία θανάτου ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια), καρκίνο του πνεύμονα ή και χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών οι οποίοι αντιδρούν υπερβολικά σε διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα όπως το άσθμα και τα επαγγελματικά νοσήματα.

Κύριες εκδηλώσεις των αναπνευστικών νοσημάτων είναι:
ο βήχας (ξηρός ή παραγωγικός),
η απόχρεμψη (αποβολή φλέγματος),
η αιμόπτυση ή αιμόφυρτα πτύελα (αποβολή αίματος),
ο θωρακικός πόνος (πόνος ή σφίξιμο στο στήθος),
η δύσπνοια (δυσκολία στην ανάσα),
η συρίττουσα αναπνοή (το σφύριγμα στην ανάσα),
η κυάνωση (το φαινόμενο κατά το οποίο παρουσιάζεται σκούρο γαλαζωπό ή μωβ χρώμα του δέρματος και του βλεννογόνου)

Γνωρίζετε ότι: η ταχύτητα του αέρα που βγαίνει κατά το φτάρνισμα μπορεί να φτάσει τα 450 km ανά ώρα!!!